După revoluția în trafic, Gabriela Firea pregătește revoluția consolidării clădirilor cu risc seismic

Revoluția în trafic a Gabrielei Firea ocupă un loc special în istorie, alături de autostrada suspendată a lui Oprescu. Actualul primar general a revoluționat atât de bine traficul, încât Bucureștiul a ajuns pe locul 1 în Europa și pe 5 în lume, în topul celor mai aglomerate orașe.

Și pentru că i-a mers atât de bine cu revoluția în trafic, Gabriela Firea ne mai face o promisiune. Și asta tocmai la 42 de ani de la cutremurul din 1977, unul dintre cele mai mari dezastre din istoria recentă a țării. Un cutremur de 7.4 grade pe scara Richter, care a durat 56 de secunde, lăsând în urma lui 1570 de morți, 11.300 de răniți, 32.900 de locuințe prăbușite sau grav avariate precum și o pagubă totală de aproximativ 4.5 miliarde de dolari.

De atunci și până azi, nu multe sunt schimbările în bine din domeniu. Peste 4000 de imobile din Capitală au probleme structurale. Dintre acestea, 349 sunt încadrate în clasa I de risc seismic, 361 sunt încadrate în clasa a II-a și 111 clădiri sunt încadrate în clasa a III-a.

Plecând de la această stare de fapt, liderii politici ai Capitalei nu par să-și fi învățat lecția. Consolidarea clădirilor cu risc seismic nu a făcut parte din prioritățile niciunui primar general de după Revoluție, astfel încât, dacă mâine ar avea loc un cutremur asemeni celui din 1977, societățile de asigurări estimează că pagubele ar depăși 5 miliarde de euro.

Cam acesta este fondul peste care Gabriela Firea vine cu o nouă promisiune revoluționară. Potrivit dânsei, în următorul an și jumătate, municipalitatea va interveni în toate cele 349 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic.  Asta deși în ultimii 27 de ani, doar 20 de clădiri au fost consolidate.

Cum vrea Gabriela Firea să facă acest lucru?

De la doar 6 oameni care se ocupau de consolidări, Gabriela Firea a creat o companie municipală cu atribuții în domeniu, care numără 700 de angajați. Vorbim de 700 de salarii plătite lunar, din banii bucureștenilor. E mult? E puțin?

Ei bine, consolidarea clădirilor cu risc seismic trebuie să fie cu adevărat o prioritate pentru București. Însă, pentru a arăta că a înțeles cu adevărat, Gabriela Firea trebuie să demonstreze că acea companie municipală face și altceva decât să plătească salarii.

Niciuna din companiile înființate la cererea Gabrielei Firea nu și-a demonstrat încă utilitatea. În schimb, au apărut deja scandaluri despre angajați fictivi, plătiți din banii bucureștenilor fără să presteze, în schimb, niciun serviciu.

La Compania Municipală Tehnologia Informației București, care merge pe pierdere încă de când a fost înființată, se discută că cel puțin doi dintre angajați și-ar primi banii degeaba. Membrii consiliului de administrație au cerut informații suplimentare despre compania municipală, considerând că cele două cazuri ar putea să nu fie singulare, însă accesul la informații le-a fost refuzat de către conducerea executivă a companiei. Este doar un exemplu despre bunele practici îmbrățișate de noile companii ale Gabrielei Firea, însă un exemplu care nu face decât să valideze îngrijorările enunțate de-a lungul timpului de reprezentanții PNL din Consiliul General al Municipiului București.

Va reuși Gabriela Firea să-și țină promisiunea și să consolideze într-un an și jumătate de peste 15 ori mai multe clădiri decât au fost consolidate în ultimii 27 de ani? Probabil că în aceeași măsură în care a reușit să revoluționeze și traficul din București. Însă, lunar, 700 de salarii sunt plătite din fondurile municipalității fără să se vadă, deocamdată, niciun rezultat.

S-ar putea să vă mai placă...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *