De ce are alergie PSD la fondurile europene

Dacă Uniunea Europeană ar fi un tren, România ar fi ultimul vagon. Acel vagon cuplat de restul în grabă, stângaci, și care, la o viteză mai mare, riscă să se desprindă și să rămână în câmp.

Suntem pe ultimul loc în UE în ceea ce privește indexul democrațiilor, calitatea vieții, cheltuielile pentru sănătate, cheltuielile pentru educație, cheltuielile pentru cultură, digitalizare, inovare, reciclare, siguranță în trafic, kilometri de autostradă raportați la suprafața țării, capacitatea de a păstra intern personalul calificat… iar lista poate continua.

E de bun simț atunci să presupunem că o țară aflată în poziția noastră trebuie să tragă de două ori, de trei ori mai tare pentru a recupera din decalajul față de țările mai dezvoltate. Fiind și cei mai săraci din Uniunea Europeană, e clar că această dezvoltare accelerată nu poate avea loc fără atragerea și folosirea inteligentă a fondurilor europene.

Orice altă țară aflată în locul României ar fi încercat până acum să scoată pe bandă rulantă o armată de oameni bine pregătiți, acomodați cu rigorile europene, care să scrie și să rescrie proiecte. Acești consultanți de atragere a fondurilor UE, puși în slujba municipiilor, orașelor și comunelor, ar ajunge în secunda doi cea mai importantă resursă de dezvoltare locală.

Însă, atenție! Educarea profesionistă a acestor oameni este vitală. N-am rezolva nimic dacă am scoate consultanți de proiecte europene pe aceeași bandă rulantă pe care au ieșit și diplomele de doctori ale politicienilor noștri de la vârf.

Pentru a reuși să obții fonduri europene, cunoștințele teoretice și practice sunt esențiale, căci funcționarii care aprobă sau resping dosarele nu sunt interesați nici de vreun contract cu statul și nici să-și angajeze vreo rudă la Protecția Copilului din Teleorman.

Ei bine, după cum este evident deja, actuala guvernare nu dă doi bani pe fondurile europene. Un motiv este cel amintit deja și anume că trebuie să angajezi oameni profesioniști ca să le poți accesa, nu cărăuși de serviete. Pe de altă parte, cei de la Bruxelles te mai și verifică să fie siguri că nu folosești banii în alte scopuri. În viziunea conducătorilor noștri, un proiect implementat fără posibilitatea de a păstra în buzunar măcar 10-15%, este un proiect implementat degeaba. Devine clar, deci, de ce guvernanții noștri par să aibă alergie la fondurile UE. 

Așa se face că din postura de țară care are cea mai mare nevoie de fonduri europene, să atragem cei mai puțini bani.

Corina Crețu a publicat un raport privind situația implementării programului european destinat combaterii șomajului în rândul tinerilor. Aceasta este o problemă acută în UE, motiv pentru care au fost alocate miliarde de euro pentru combaterea ei.

Din graficul de mai jos putem observa cum fiecare țară s-a străduit să depună proiecte și a atras sume importante de bani pentru a combate fenomenul. Dintre toate, România se remarcă din nou ca exemplu negativ. Nu doar că nu am reușit să obținem aceste fonduri. Nici măcar nu am încercat. Țara noastră pur și simplu nu s-a obosit să scrie și să depună proiecte, deși suntem printre țările cu cele mai mari rate de șomaj în rândul tinerilor, cu 19.3% în iunie 2018.

 

sursă: Corina Crețu

Tinerii își fac bagajele și pleacă din țară, iar actuala putere nu încearcă nici măcar să le propună o alternativă. Liderii PSD-ALDE sunt prea ocupați cu agenda lor paralelă. Mărirea pensiilor speciale și a indemnizațiilor parlamentarilor, adoptarea amnistiei și grațierii, dezincriminarea abuzului în serviciu sau decapitarea DNA, sunt temele îndesate până dincolo de saturație în paginile ziarelor și în timpii de emisie TV.

În vreme ce puterea este ocupată cu propriile teme, țara noastră se deșertifică. 47% dintre tinerii români vor să plece în străinătate. Asta pe lângă cele 4 milioane de români care au părăsit deja țara din ’90 și până în prezent. În lipsa unei strategii care să combată acest fenomen, România va ajunge o țară falimentară. Iar sub actuala guvernare, această perspectivă este mai aproape decât pare.

S-ar putea să vă mai placă...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *