Actuala conducere PMB, incapabilă să rezolve problema RADET

Pentru că tot ne aflăm într-o perioadă cu temperaturi foarte scăzute, e bine să vorbim din nou despre una dintre cele mai mari amenințări la adresa siguranței vieții bucureșteanului: situația RADET-ELCEN.

În fiecare iarnă, avarii mai mici sau mai mari au loc în sistemul de termoficare și odată cu ele revine mereu aceeași întrebare: Când va ceda definitiv?

Sistemul învechit de alimentare cu energie termică din Capitală este cârpit în fiecare an, tratându-se mai degrabă efectele decât cauza. Și ca fiecare cârpeală ieftină, acestea nu rezolvă o problemă, ci doar amână inevitabilul.

Peste 80% din rețea este de dinainte de 1990. Sistemul primește anual subvenții de peste 500 milioane lei și produce pierderi de peste 200 milioane lei.

Media pierderilor de energie termică în sistemul de transport și distribuție depășește 30%, maxima din timpul verii fiind de 70%.

Municipalitatea se învârte în jurul cozii, incapabilă să elaboreze un plan cu adevărat performant.

În schimb, primăria condusă de Gabriela Firea aplică măsuri singulare și „pe încercate”, fără a avea o viziune de ansamblu. Ni s-a promis că forțarea RADET de a intra în insolvență va însemna începerea elaborării unui plan de revigorare.

Cu ce am rămas astăzi? Insolvența nu doar că nu a rezolvat nicio problemă, dar a și blocat posibilitatea accesării de fonduri europene (180 milioane euro) atât de necesare reabilitării sistemului.

Ni s-a promis de asemenea că fuziunea dintre RADET și ELCEN este soluția salvatoare. Chiar dacă nu puțini au fost cei care au acuzat la momentul respectiv că planul are un singur scop – îngroparea datoriilor – Gabriela Firea a mers mai departe.

Proiectul înaintat cu atâta îndârjire de primarul general nu doar că nu și-a atins scopul, dar nici nu a fost efectiv pus în practică, ci se află blocat pe traseul dintre Primăria Capitalei și Guvern. Dacă cele două instituții nu ar fi fost conduse de PSD, cu siguranță s-ar fi aruncat dintr-o parte în alta cu acuzații de sabotaj. Așa, pur și simplu asistăm la îngroparea subiectului.

Oricât de rea ar fi situația, RADET București este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, cu o cotă de piață de 43%. Peste 1.2 milioane de bucureșteni sunt direct dependenți de sistemul care aproape că-i abandonat de municipalitate.

Cu un sistem de termoficare în paragină și cu o municipalitate unde incompetența este ridicată la rang de virtute, bucureștenilor nu le rămâne decât să se roage ca și următoarea iarnă să fie cât mai blândă, exact cum o făceau înaintașii noștri. Doar că suntem în 2018 iar astfel de probleme nu ar trebui lăsate la mila naturii.

Pe larg despre acest subiect, aici.

S-ar putea să vă mai placă...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *