PSD și joaca de-a guvernarea

După ce PSD a câștigat alegerile locale și parlamentare, obiectivul era unul relativ simplu. Dragnea și compania trebuiau să ofere stabilitate politică și economică. Și trebuiau să facă acest lucru nu într-o țară ca Venezuela, aflată în haos total, ci în una care la momentul respectiv se bucura de cea mai mare creștere economică din întreaga Uniune Europeană.

Într-o asemenea țară, cu o asemenea creștere economică, liniile mari de acțiune puteau fi ușor identificate: investiții în infrastructură, redobândirea încrederii în sistemul medical și cel educațional, creșteri sănătoase de salarii și pensii. Pe tot acest fond de stabilitate, din ce în ce mai mulți investitori străini ar fi fost convinși să vină la noi în țară, să contribuie la crearea de noi locuri de muncă și la creșterea veniturilor provenite din taxe și impozite.

Pentru toate acestea, PSD avea la îndemână Parlamentul, Guvernul și marea majoritate a primăriilor din țară. De la promisiunile și așteptările inițiale și până la rezultate, realitatea a suferit o serie de modificări drastice.

Liviu Dragnea a schimbat prim-miniștrii mai des decât obișnuiește Becali să schimbe antrenorii la Steaua. Și dacă în urmă cu un an ni se promitea că ne vom bate la Champions League, iată-ne astăzi îngrijorați să nu retrogradăm.

România merge prost din toate punctele de vedere.

Investițiile în infrastructură se situează undeva sub nivelul mării. Legile pe justiție au provocat proteste de amploare precum și critici provenite din plan internațional. Inflația de maxim 3% rămâne, astăzi, o simplă poveste de adormit copiii. Datoria publică a țării a sărit de pragul a 40% din PIB. România se împrumută mult și la un cost dublu față de cum o făcea în urmă cu un an. Salariile nu doar că nu au crescut conform promisiunilor din programul de guvernare ci, în multe cazuri, au scăzut. Au crescut, în schimb, datoriile companiilor de stat. Multe primării „au falimentat” după ce nu au mai putut plăti salariile pe care și le dublaseră sau chiar triplaseră nu cu mult timp în urmă. Prețul produselor a crescut atât de mult încât s-au stabilit noi vârfuri. Sistemul medical și cel de învățământ au fost readuse sub jugul politic.

Toate aceste recorduri negative au fost reușite de PSD guvernând România într-o perioadă de creștere economică fără precedent.

Dar ce s-ar fi întâmplat dacă, în afară de criza continuă pe care Liviu Dragnea a provocat-o la nivel guvernamental, PSD trebuia să se descurce și cu o criză economică? Din păcate, la situația în care a fost adusă România azi, nu va mai trece mult până să aflăm răspunsul la întrebare.

S-ar putea să vă mai placă...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *